Desaťročia ho pálilo slnko, močil dážď a trápil mráz. Je však natoľko pekné, že môže vyniknúť aj na novom kuse nábytku. Ako ho opracovať, aby bolo príjemné na dotyk?

Nájdete ho v každom starom dvore. Stodola, dreváreň alebo kurín sú obité doskami, ktoré čosi pamätajú. Kedysi to bol bielučký smrek so svetlými letokruhmi a ryhami po zuboch píly. Dnes sú to tmavohnedé dosky vypálené slnkom do tmavohneda, s hlboko vykrojenou kresbou a tisíckami prasklín. So stopami hrdze, dierami od klincov a neuveriteľnou krehkosťou. Majú však vzhľad, ktorý nemožno napodobiť.

Neznamená to však, že si musia svoju surovú podobu zachovať. S jemným prístupom možno dosiahnuť uhladený povrch a surový vzhľad zároveň. Stačí sa len držať 5 krokov.

DSC_1751-550

1. Očistenie

Žiadny nástroj nie je pri čistení starých dosiek taký jemný ako kefa na podlahu. S ľahkou rukou odstráni nielen pavučiny, ale aj všetok prach, hlinu a špinu, ktorá sa v priebehu rokov nakopili. Je agresívna k špine a jemná k drevu. Len stopy olejov, cementu, vápna a starých farieb zostanú večnou patinou.

Každá z dosiek má však lícnu a rubovú stranu, ktoré budú vyzerať úplne odlišne. Kým líce bude mať štrutúru v plnej hĺbke, rubu patrí iba vypečený vzhľad staroby.  Každý znak minulosti ku starým doskám patrí a netreba ho maskovať iba preto, že v tejto chvíli sa zdá, že je neprijateľný.

DSC_1755-550

2. Odklincovanie

Niektoré klince zahnuté trčia von, iné sa ukrývajú zalomené a hrdzavé vo vnútri. Nie všetky budú pri ďalšom spracovaní a použití prekážať, niektoré však musia preč. Páčidlo a kladivo by mohli na jemnom povrchu zanechať stopy, ktoré nenesú znaky dávnej minulosti.

Lepšou voľbou je priebojník, ktorým sa podarí uviaznuté klince vytĺcť von. Nech by takáto doska bola akokoľvek tenká  a krehká, na rovnom podklade to funguje vždy. Výsledkom je iba ďalšia diera v povrchu, ktorú oko prehliadne.

DSC_1762-550

3. Rozpiľovanie a skracovanie

Niekedy je možné prispôsobiť projekt šírkam dosiek, inokedy sa žiadajú úpravy priamo na doskách. Rozmietnutie dosiek na užšie šírky nie je tragédiou. Rezná plocha síce odhalí svetlé jadro, pri správnom ukladaní pri výrobe nábytku sa však na to dá pozor. Dôležité je iba to, aby ostrohranný rez nevyzeral neprirodzene.

Ak stiahnete hranu malým hoblíkom, alebo ju brúsnou hubkou zabrúsite do polokrúhla, zásah zostane takmer neviditeľný. Aj keď hrana prešla novodobým strojom, z čelného pohľadu vyzerá dobre. To preto, že staré drevo má zmenenú farbu do hĺbky niekoľkých milimetrov. Žiadne moridlo ani teplovzdušná pištoľ takúto farbu imitovať nevedia.

DSC_1759-550

4. Kefovanie

Drsný povrch obkladu nábytku môže na niektorých projektoch vyzerať pekne, ba priam môže sa žiadať aby si zachoval svoju surovú podobu. To však nemusí byť situácia pracovnej dosky stola, ktorá má pôsobiť, akoby slúžila svojmu účelu v dobrom i zlom po storočie. Takéto drevo býva zvyčajne vyhladené rukami a predmetmi každodennej potreby. Drsnosť mu nesvedčí.

Nylonová okružná kefa Silverline so stopkou pre uchytenie vo vŕtačke je tým najdostupnejším riešením pre opracovanie. Vlnité drôty z plastu obohateného brusivom preniknú do reliéfov a odstránia drsnú rozrušenú vrstvu povrchu. Vŕtačka by mala mať aspoň 2000 otáčok za minútu a poskytovať voľnosť ruke.

Kefovanie žiada ľahkú ruku a skúsené oko. Tvorí sa tu kompromis medzi patinou a vlastnosťami povrchu. Kým tmavohnedé odtiene ustupujú spolu s drsnosťou, na povrch vychádzajú orieškové tóny vyhladeného priestoru medzi letokruhmi. V každom momente sa možno rozhodnúť, či ísť hlbšie alebo nie. V strede plochy zásadne nie, na okrajoch vystavených opotrebeniu určite áno.

DSC_1767-550

5. Leštenie

Nylonová kefa za sebou necháva povrch, ktorý žiada ďalšie doleštenie. Nie však voskom, leštenkou alebo nejakým olejom, ale jemným brúsnym rúnom. Ak siahnete po brúsnom mope Silverline so zrnitosťou P240, s minimálnou prašnosťou a úberom materiálu sa začne už po krátkej chvíľke všetko lesknúť. Najprv  hrče, odbočky konárov a zimné letokruhy, neskôr i mäkšie časti dreva dostupné v hlbine.

Na koniec už len kus bavlnenej handričky a doleštiť výsledok ručne. Takáto doska vyzerá, akoby ju ľudská ruka nikdy neopustila a používala každodenne po celé generácie. Má voskový vzhľad, odlesky a je hladká ako nikdy predtým.  Pracovný povrch bude síce pri ukladaní dosiek vedľa seba nerovný, vytvorí však celistvú plochu, ktorá vyzerá dôveryhodne a prirodzene.

DSC_1765-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár