Má šťavnaté lístky v ktorých chuti sa mieša rafinovaná aróma kapusty, jemná kyslosť šťavela a drobučký náznak soli. Je úplne iná ako ostatné listové zeleniny. Niektoré národy ju pestujú pre krásu, iné pre chuť. Čo tak vyskúšať si to na vlastnej koži?

 

Portulaka je rastlinka, ktorá miluje vodu a slnko. Príroda sa rozhodla že ju vybaví hlbokými koreňmi, ktoré budú neustále pumpovať vodu z vlhčiny ukrytej pod povrchom hriadky, aby sa intenzívne odparovala listami von. Z týchto predpokladov som vychádzal pri výseve a zdá sa, že som urobil dobre.

Vždy so zásobou vody
Tentokrát som sa rozhodol že si vyskúšam ako sa pestuje zelenina v závesnom kvetináči na altánku. Portulaka je natoľko dekoratívna, že sa priam pýta na miesto, kde bude neustále na očiach. Červenkavé stonky kontrastujú so sviežou zeleňou listov a každý slnečný lúč sa na nej láme v perličkách buniek, ktoré sú naplnené šťavami a vzduchom.

Pre výsev som zvolil závesný kvetináč Mareta s priemerom 30 centimetrov, ktorý je vybavený rezervoárom na zálievkovú vodu. Vždy keď hladina v spodnej časti stúpne na plnú kapacitu, objaví sa v otvore jasnočervený plavák. Stačí preto letmý pohľad a bez skúmania viem, či treba polievať alebo nie.

Keďže portulaka je nenáročná rastlina na výživu, siahol som po najjednoduchšom zo substrátov. Zvolil som záhradnícky substrát B pre univerzálne použitie o ktorom viem, že dokáže v samozavlažovacích nádobách dobre udržať vlhkosť.

Sú extrémne jemné
Klíčne rastlinky portulaky sú extrémne jemné a pripomínajú viac červenkasté nitky ako byľky ktoré sa snažia predrať na povrch. Bol som skutočne rád že som ich vysial plytko, aby sa dokázali vzpriamiť a odštartovať ďalší vývoj.

Rastlinky mocnejú iba pomaly a zdá sa, že ich nadzemná časť rastie rýchlejšie ako tá pod zemou. Aj po dvoch týždňoch rastu sú natoľko citlivé, že ich tenučký prúd vody z kropiacej krhly zrazí k zemi. Akoby im chýbala opora. Preto im svedčí stanovisko chránené pred dažďom.

Zvalené rastlinky sa však vždy v priebehu niekoľkých hodín dokážu vzpriamiť a urobia tak opakovane pri každom nešikovnom polievaní. To ma akosi utvrdilo v pomyslení, že ide o odolnú rastlinu, ktorá sa len tak nevzdá. Dlho som čakal kým som si bol istý, že nebude chcieť rásť poliehavo ako napríklad harmanček.

Silnie zo dňa na deň
Červenkavá stonka postupne spevnie a dosiahne hrúbku 3 až 4 milimetrov. Je krehká, šťavnatá, od lístkov sa líši snáď iba farbou a tvarom. I preto sa rastliny používajú celé a neoberajú sa z nich pre použitie v kuchyni lístky.

Portulaka citlivo reaguje na nedostatok vody. Keďže sa z nej voda odparuje tak rýchlo ak ju dodávajú mocné korene, stačí pol dňa na slnku v suchom substráte a klesá nadol. Po zaliatí opäť spevnie, bez toho aby takýto stres spôsobil jej horknutie či zmenu chuti.

Zber takmer po mesiaci
Trvá približne 5 týždňov, kým dosiahnu rastlinky výšku 25 centimetrov a je na nich dostatok hmoty pre upotrebenie v šalátoch. Včasne ráno sú lístky v plnej sviežosti a nesvedčí im dlhšie skladovanie v chladničke. Treba ich upotrebiť čím skôr.

Parntermi tohto projektu sú Rašelina Soběslav ktorá zabezpečila výsevný substrát a firma Plastia, ktorá dodala pestovateľské nádoby.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár