Reďkovky sú natoľko nenáročné, že sa vyplatí pestovať ich v hrantíku. Zberať ich možno už niekoľko týždňov po výseve. Ktoré odrody sú najvhodnejšie a čo všetko pestovanie reďkovky na balkóne obnáša?

Zozbierať prvé skúsenosti s pestovaním nevyžaduje mnoho úsilia. Stačí naplniť obyčajný balkónový kvetník 10-centimetrovou vrstvou pestovateľského substrátu a do centimetrovej hĺbky doň vysiať semienka. Sú dostatočne veľké na to, aby výsev nebolo treba jednotiť. Obzvlášť obaľované osivo je natoľko kontrastné voči substrátu, že ho možno ukladať priamo podľa zasadacieho plánu.

Vysial som príliš nariedko

Ja som zbieral prvé skúsenosti so substrátom Rašelina Soběslav – záhradnícky substrát B univerzálny a osivami SEDOS – Lada a Slovana. Do každého hrantíka som vysial osivo do dvoch riadkov s 2-centimetrovým odstupom semienok.

Prvé výsledky boli viac ako uspokojivé. Reďkovka vyklíčila po dvoch dňoch a rástla priam pred očami. Postupne pribúdala bohatá vňať a v substráte sa začali tvoriť zanorené buľvičky. Výhodou reďkovky v hrantíku je, že sa jej dostane na očiach viac vody častejšie ako na hriadke v záhrade. Vďaka tomu je jej chuť sladká, netvorí v buľvičke riedku penu a je náramne šťavnatá.

Lada sa mi osvedčila viac ako Slovana. Rastie o málo rýchlejšie a vytvára bohatšiu ružicu listov. To urýchľuje vývoj buľvičiek, ktoré sú o poznanie sladšie, avšak hlavne šťavnatejšie ako je tomu pri Slovane. Slovanu však možno pre pretiahnutý tvar buľvičiek a redšiu vňať siať omnoho hustejšie.

Môj výsev do riadkov sa ukázal byť neefektívny a podstatne obmedzil úrodu v hrantíkoch. Z jedného hrantíka pri takomto spôsobe výsevu možno očakávať jednu maloobchodnú viazaničku.  To je však možno iba polovica či tretina z možnej úrody.

 

Ešte raz a hustejšie

Preto som uskutočnil ďalší výsev. Do raz použitého substrátu bez hnojenia. Tentokrát som semienka rozstriasol po celom povrchu a paličkou zatlačil centimeter pod povrch substrátu.

24.6 2013 Už na prvý pohľad je zrejmé, že nepravidelná sejba prináša bohatší a hustejší porast, v ktorom je dostatok priestoru pre tvorbu buľvičiek. V malej pestovateľskej nádobe na riadky, spony či iné zvyky zo záhradky treba zabudnúť. Tu netreba plieť a okopávať medzi riadkami.

Opäť sa opakujú skúsenosti z prvého výsevu. Kým Lada tvorí štedré olistenie a pôsobí pevnejším, kompaktnejším dojmom, Slovana je opäť riedka a rastlinky sú v bazálnej časti slabé. To však nemá vplyv na úrodu, iba na radosť z pohľadu do hrantíka. Lada vyzerá jednoducho krajšie.

 

ĎALŠIE PLÁNY:

  • vyhodnotiť úrodu neusporiadanej sejby
  • vyskúšať chuť a úrodnosť ostatných odrôd na trhu
  • preveriť vybiehanie letných odrôd do kvetu
  • preskúmať nároky na výživu, resp. zmenu chuti pri hnojení organickým hnojivom.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár