Biele lepové doštičky slúžia na signalizáciu výskytu piliarok v rastlinách. Raz mi však bolo poradené, že keď zintenzívnim ich množstvo tak postrek nie je potrebný. Rozhodol som sa to samozrejme hneď vyskúšať.

Ako doštičky fungujú?

biele

Princíp fungovania lepových doštičiek spočíva v tom, že lákajú daného škodcu na farbu, ktorá ho vábi. Ja som potreboval riešiť ochranu proti piliarkam na slivke (piliarka žltá a piliarka slivková), ktoré veľmi pozitívne reagujú na bielu farbu. Je to preto, že na slivky nalietavajú v dobe kvitnutia, kedy napichávajú opelené kvety či mladé práve sa vyvíjajúce plodíky a spôsobujú tak nepravú červivosť plodov. Aby sme zachytili začiatok ich náletu, vešiame tesne pred kvitnutím na stromy biele lepové doštičky, ktoré sú potreté vrstvou lepidla. Piliarky naletia na intenzívne biele sfarbenie, prilepia sa na doštičku a my pri každodennej kontrole vieme zistiť začiatok ich náletu a tým aj dobu ochrany proti nim.

Na tento účel sa používa jedna biela lepová doska na meter výšky koruny. V balení sa však nachádza 6 ks a mne jedného dňa napadlo, že čo by sa stalo keby ich rozvešiam všetky. Zvládli by vychytať celý nálet piliarok? Predajcom som bol ubezpečený, že keď to takto urobím tak jednoznačne zabezpečím kompletný odchyt všetkých piliarok. Nevykonáva sa to vraj v praxi preto, že by to bolo zbytočné plytvanie, že by sa to neoplatilo.

Už vtedy mi mohlo napadnúť že je to blbosť, nakoľko biele lepové doštičky stoja 3,09 EUR, zatiaľ čo najlacnejší prípravok proti piliarkam Decis EW50 stojí 1,38 EUR za najmenej ekonomické 5ml balenie. To pri aplikačnej dávke 2ml/10l vody predstavuje náklady 0,552 EUR za postrek, pričom z 10 litrov ošetríme navyše ďaleko viac ako 1 strom. V prípad prípravku Vaztak 10SC, ktorý by mal na piliarky tiež zaberať je to dokonca 0,247 EUR za postrek. Každopádne ekológia je ekológia, tak som sa to rozhodol skúsiť.

Celé balenie (6 ks) bielych lepových doštičiek som teda asi týždeň pred kvitnutím rozvešal na 1 strom slivky. Išlo o pomerne mladý strom odrody Stanley pestovaný v tvare štíhle vreteno. Jeho celková výška bola 3 metre. Na danom strome nebola vykonávaná, s výnimkou ochrany proti piliarkam, prakticky žiadna ochrana. Dva roky pred samotným pokusom som si zozbieranú úrodu vážil – každoročne dosahovala cca 20 kg.

Počas kvitnutia som na lepových doskách zaznamenal, popri inom hmyze, hlavne vysoký podiel piliarok, čo bolo samozrejme potešujúce. Menej potešujúce bolo keď som po odkvitnutí zbadal to množstvo napadnutých plodov. Postupne začali opadávať a opad nemal konca. Nakoniec však predsa len všetky neopadli. Začiatkom septembra som zo stromu obral presne 2 (čítaj dve) slivky. Nie vedrá, nie debničky, nie kilá. KUSY! Experiment dopadol ako dopadol, preto som v následnom roku opäť pristúpil k chemickej ochrane proti týmto škodcom. Výsledok? Obligátnych 20 kg, na ktoré som bol naučený…

Záver a odporúčanie:

V žiadnom prípade neodporúčam spoľahnúť sa výhradne na biele lepové doštičky, ktoré by sme mohli mylne pokladať za alternatívu chemickej ochrany. Je to drahý variant a nefunguje. Nakoniec, u mňa osobne je postrek proti piliarkam často jediný počas celého roku.

Alternatívou voči tvrdým chemickým prípravkom sa javí prípravok Spintor, ktorý je na ekologickej báze. Výrobca však uvádza jeho vysokú účinnosť proti piliarke slivkovej ale nespomína piliarku žltú. Predpokladám, že účinkuje aj proti nej, osobne to však vyskúšané nemám. Navyše, postrek prípravkom Spintor je oproti konvenčným prípravkom nepomerne drahší – 2,09 EUR/10l postrekovej zmesi. Záverom uvediem len toľko, že v prípade piliarok celkovo nevidím zmysel v používaní bielych lepových doštičiek, pretože:

add.1 v oblastiach, kde sa vyskytuje treba s ochranou proti nej jednoznačne počítať.
add.2 keď už aj zistíme na doštičkách napadnutie, tak ochranný zásah nemôžeme vykonávať, nakoľko by sme silno zasiahli včely.

Optimálny termín ochrany je obdobie tesne po opelení kvetov, kedy začínajú opadávať úplne prvé korunné lupienky a nelietajú už včely. V tomto období stačí jeden dokonalý postrek vhodným prípravkom a máme po probléme. A na to, aby sme videli kedy začínajú padať korunné lupienky, tie biele lepové doštičky skutočne nepotrebujeme…

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

1 komentár

  1. Lepová doštička akejkoľvek farby je len na signalizáciu prítomnosti škodlivého hmyzu. Podľa množstva nalepených kusov je potrebné pokračovať postrekom, chemicky. Inak to nejde doštička sama nič nerieši.

Pridaj komentár