Pestovanie čili papričiek je u nás z roka na rok obľúbenejšie. Na trhu sa objavujú každoročne kvantá nových odrôd, pribúdajú špecializované stránky. My sme sa rozhodli pre menej tradičný pokus – pestovanie a zhodnotenie sortimentu odrôd vhodných pre pestovanie v nádobách.

Čili papričky sú dlhé roky spojené s mojim každodenným životom. Ako správny fajnšmeker ich konzumujem denne, s veľkou obľubou a v rôznych podobách. Nakoľko však v bežných predajniach nedokážem kúpiť čili produkty pre mňa s dostatočnou silou, pestujem si ich doma sám. Každý rok skúšam nové odrody a mám to šťastie, že sa ku mne vždy dostane aj tá aktuálne najpálivejšia na trhu.

Bežné odrody dorastajú do výšky v priemere 60 až 120 cm a pre ich pestovanie sú určené primárne skleníky a fóliovníky. Mnohé z nich majú veľmi dlhú vegetačnú dobu, preto by nám vo voľnej pôde proste nestihli dozrieť. Sú však i také, ktoré majú túto dobu kratšiu, vďaka čomu sa dajú s úspechom pestovať i vo voľnej pôde v záhrade. Ako je to však s pestovaním v nádobách?

02

Začíname

V prvej fáze si treba samozrejme vytipovať vhodné odrody. Mali by mať kratšiu vegetačnú dobu, dobre sa rozvetvovať a ich výška by nemala presiahnuť niekoľko desiatok centimetrov. Rastliny si viete zabezpečiť buď hotové od špecializovaných pestovateľov, ktorých nájdete najskôr na rôznych internetových čili-fórach (kto má záujem nech mi kľudne napíše a ja mu dám kontakt na môjho osvedčeného dlhoročného dodávateľa), alebo si ich môžete dopestovať sami doma za oknom z osiva. To si najspoľahlivejšie zabezpečíte tiež cez internet (žiaľ, kamenné predajne ponúkajú veľmi úzky sortiment). V takomto prípade však treba pamätať na to, aby sme si osivo zabezpečili dostatočne včas. Cena osiva či sadeníc sa odvíja zväčša od lukratívnosti samotnej odrody.

03

My sme si v v aktuálnom roku pripravili sortiment 8 odrôd, ktoré budeme sledovať a posudzovať. Z hotových priesad sme si zabezpečili odrody Birds Eye Baby, Tangerine Dream, Praire Fire, Thai Red a hybridné odrody Apache F1Cayenetta F1. Z polohotových priesad, ktoré sme po prinesení ešte rozsadili a nechali dorásť, sú to odrody Demon RedHot Palette. Prakticky vo všetkých prípadoch ide u nás o neznáme odrody, preto nás ich vyskúšanie nielen o to viac rajcuje, ale zároveň posúva do novej roviny, nakoľko nás teší, že sa s výsledkami s pestovaním týchto nových odrôd budeme môcť čoskoro podeliť.

Ako pestovateľské nádoby sme si vybrali samozavlažovacie truhlíky, ktoré vieme bezproblémovo umiestniť aj na vonkajšie parapetné dosky. Pred samotnou výsadbou je samozrejme ešte potrebné si zabezpečiť vhodný pestovateľský substrát a zásobné hnojivo. V našom prípade to bolo hnojivo Plantacote s postupným uvoľňovaním živín.

04

Vysádzame

Postup výsadby je štandardný. Pestovateľské nádoby najskôr zložíme podľa priloženého návodu a následne začneme napĺňať zeminou. V prvotnej fáze napĺňania nezabudneme vsunúť zeminu aj pod zavlažovací knôt, vďaka čomu lepšie priľne k substrátu, čím zlepší budúci rozvod vody.

05

Po naplnení nádoby do približne 2/3 posypeme povrch substrátu zásobným hnojivom. Následne dosypeme nádoby substrátom až doplna a utlačíme.

06

Pred samotným vložením rastliny do tohto substrátu vyhrabeme do utlačenej zeminy dostatočne veľkú jamku. Sadenicu opatrne vyklopíme z kontajnera, pričom dbáme, aby sme nenarušili koreňový systém. Vysadíme ju trošku hlbšie ako rástla v kontajneri, čím zabezpečíme jej lepšiu stabilitu a tvorbu bohatšieho koreňového systému. Po vysadení všetkých rastlín substrát utlačíme, prípadne nádoby dosypeme tak, aby bol povrch substrátu cca 2 cm pod povrchom nádoby. Na záver rastliny dôkladne zalejeme.

07

Vysadené truhlíky sme umiestnili do nevykurovaného skleníka, kde sú chránené pred prípadnými neskorými nočnými mrazíkmi. V prvých dňoch ich zalievame opatrne vrchnou zálievkou, aby nedošlo k ich prepolievaniu. Spodné zavlažovanie využijeme až v neskoršom období, kedy nám teploty dostatočne stúpnu. Na balkón sa vyberú až za pár týždňov, v priebehu mája. Do tej doby nám rastliny podrastú a mali by vytvoriť aj prvé kvetné puky.

08

O ďalšom priebehu tohto experimentu vás budeme priebežne informovať…

Partnerom tohto pokusu je firma KOHAPLANT, ktorá nám pomohla so zabezpečením sadeníc, substrátu i hnojiva.

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

2 KOMENTÁROV

    • ďalej treba čakať. pokus bol založený počas tejto jari, čiže fotky a výsledky budú k dispozícii priebežne počas vegetácie, ukončenie pokusu bude, samozrejme, v jeseni. ale možno vás poteší, že už máme pripravené pokračovanie tohto článku, ktoré sa venuje odrodám, ktoré sú v ňom použité. zverejnený bude už o pár dní… =;o)

Pridaj komentár