Ubehli dve zimy odvtedy, čo sme na plot vyvesili vzorku s lepidlami, aby sme zistili ktoré z nich znesie vrtochy počasia najlepšie. Bičoval ich dážď, zasypával sneh, pálilo na ne slnko a boli vystavené drsnej podhorskej klíme. Dnes vieme povedať, ktoré zlyhali a ktoré nie.

Hoci drevo zošedlo a slnko z neho povyťahovalo vlákna, na zem odpadli iba dve z ôsmich lepených vzoriek. Nikdy sme ich nevystavovali záťaži, ich úlohou bolo iba rátať plynúce dni. DSC_1801-00Predstavujeme si preto, že práve takto by sa lepidlo spájalo ak by posilňovalo klincované spoje, alebo spájalo drevo na plochách, ktoré nie sú vystavené dynamickej záťaži.

(-) Pattex Fix Exteriér vzorku číslo 8 neudržal. Lepidlo po čase skrehlo a pnutie dreva pomaly začalo otvárať úzku škáru. Cez tú zatekala voda dnu, ktorá po častiach narúšala celistvosť lepeného spoja. Dnes – vinou vody i UV žiarenia – dosiahlo podobu, kedy ho možno stiahnuť kefou z podkladu bezozvyšku. DSC_2891-02Hoci ide o lepidlo určené do vonkajšieho prostredia, nemôžeme povedať že by pri spájaní smrekového dreva budilo dôveru.

(-) Dana Lim D2 sa zo vzorky číslo 2 vytratilo takmer bez náznakov predchádzajúcej existencie. Zlyhalo podľa našich očakávaní, pretože sme nedodržali pravidlá pre jeho použitie. Ide o disperziu určenú pre interiér, ktorá nám mala slúžiť ako referencia pri hodnotení vodeodolných lepidiel. Hoci by sme od dánskeho výrobcu mohli očakávať pre jeho „exotiku“ možno čosi viac, je to jediná z disperzií určených pre interiér, ktorá zlyhala.DSC_2780-03

(-/+) Rakoll Express D3 ukázal po celom svojom obvode škáry, ktoré zachádzali caa 1 cm od okrajov vzorky. Rozsušil sa, voda ho pomaly narúšala vo všetkých dostupných častiach. V strede si však zachoval svoju silu a keď sme sa pokúsili o trhanie vzorky, drevo – hoci bez najmenšej praskliny – povolilo skôr ako lepený spoj. Mohli by sme povedať, že exteriér mu svedčí v takých podmienkach, kde nebude zatekať priamo do lepeného spoja. Inak v priebehu rokov zaručene zlyhá.DSC_2781-04

(+) Duvilax Express LS má spoj rozrušený v šírke 3-5 milimetrov na vrchnej a bočných stranách, spoj je však natoľko silný, že sa nám ho nepodarilo ani pri dynamickom namáhaní rozlepiť. Páčenie dlátom ani búchanie kladivom nenarušilo väzby. Hoci ide o lepidlo nábytkárske, pre rýchle vytváranie spojov v kompozitoch i masíve, nezlyhalo ani v exteriéri. Jeho odolnosť voči poveternosti je pre nás veľmi príjemným prekvapením.

DSC_2890-05(+) Duvilax D3 Rapid sme rozlepili iba pri dynamickej námahe a podľa vzhľadu vzorky sa zdá, že lepidlo nezlyhalo vo svojej vlastnej vrstve, ale striedavo v kontakte s drevom na oboch stranách. Obvodové zatečenie zasahuje iba 1-2 milimeter za okraj. Vrstva lepidla je zdravá, vyzerá úplne prirodzene. Toto lepidlo nezostarlo ani vplyvom dlhodobého striedania teplôt a ich výkyvom.

(+) Duvilax LS 50 sa nám pri väčšej páke podarilo vypáčiť dlátom. Lepidlo sa oddelilo od dreva striedavo na oboch plochách. Vyzerá byť skrehnuté, má šruktúru podobnú vrstvičke škrobu. Zatečenie je nepatrné, voda nemala šancu dostať sa do spoja. Tento lepený spoj je úplne zdravý a nebadať na ňom žiadne znaky starnutia. DSC_289-06Ak jeho vzhľad zodpovedá štandardu, opäť toto lepidlo prekročilo hranice svojho poslania.

(+) Henkel Pattex Express a Pattex Wood 3 vyzerajú pri vylomení identicky. Zatečenie zachádza  iba nepatrne za okraje lepeného spoja a lepidlo po strhnutí čiastočne vyberá vlákna, čiastočne sa odlučuje od povrchu. Je priehľadné, lesklé, rovnaké ako pri rozlomení spoja na odrezkoch iného materiálu v dielni. V tomto prípade nemôžeme povedať, že lepidlo triedy D2 by si vonku viedlo horšie ako D3.

Záver z tohto experimentu je pomerne jasný. Disperzie Duvilax a Pattex odolali pod horami v drsnej klíme na daždi a snehu bez zlyhania. Nezáleží vôbec na tom, či sú podľa normy určené do vlhkého prostredia, alebo nie. Rakoll vplyvom zatekajúcej vody zostarol a montážne lepidlo Pattex Fix jednoducho neustálo skúšku živlami prírody. Úplným prepadákom je Dana Lim D2, ktoré neponúka viac ako sa od neho očakáva. Lepenie dreva pre interiér.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

7 KOMENTÁROV

  1. Škoda že výrobca pri duvilaxu neuvádza čas pre opracovanie po uvoľnení napr. škároviek, platov a pod. a tak isto aj čas vytvrdnutia myslím na svojich stránkach a tak isto čo sa týka presnejších informácií.
    Možno mne sa nepodarilo natrafiť práve na takú stránku , ale ináč duvilax je jeden z mnohých všestranných lepidiel.

  2. Treba otestovať lepidlo Wurth,ja keď som si ho testoval-tuším 3dni v sude s vodou a 3dni slnko a nič,spoj držal.Len vtedy som nemal druhé lepy na porovnanie.

Pridaj komentár