V teréne a malej dielni je jednoduchšie prísť s pílou k plošnému materiálu ako naopak. Ponorná píla s vodiacou lištou je preto pre mnohých voľbou číslo jedna. Čo možno očakávať od SP600J, ktorú ponúka Makita? Otestovali sme ju.

Aj keď ide o stroj, ktorý sa v dodávanom systémovom kufri uskromní v dielni s malým priestorom kdesi pod policou, pri práci treba mať priestor veľký ako letisko. Stačí pozrieť na tabuľu preglejky, drevotriesky, OSB dosky, alebo sololitu a všetko je jasné. Buď poslúži rovná zem, alebo veľký stôl vo výške pása, ktorý dokáže poskytnúť potrebnú oporu.

DSC_1686Ako podložka môže poslúžiť čokoľvek. Niekoľko tabúľ polystyrénu, pevne spojený drevený rošt alebo laty rovnakej hrúbky. Rezný kotúč pri správnom nastavení hĺbky rezu vychádza 2 až 3 milimetre z rubu materiálu, takže ho treba chrániť. Polystyrén a pevný rošt dávajú rezu istotu a bezpečnosť, voľne položené laty sa nesmú pohnúť. Inak hrozí spätný vrh píly. Pohodlnejší je samozrejme stôl, lepšie na ňom vidno na rysky pri ukladaní vodiacej lišty.

Lišta dáva rezom presnosť

Položíte lištu na materiál a v momente je jasne určená línia rezu. Ukazuje ju gumová páska, ktorú píla pri prvom použití oreže podľa línie kotúča. Zladíte ju s ryskami a od tejto chvíle môžete počítať s presnosťou +/- 0,5 mm. DSC_1698Píla je vedená po reliéfe lišty, dvojicou excentrov možno nastaviť presnosť vedenia. Tie určujú akýsi kompromis medzi odporom, ktorý kladie profil pri tlačení píly vpred a presnosťou rezu. Ak sa páska časom opotrebuje, dá sa odlepiť a nahradiť novou. Makita ju ponúka ako príslušenstvo. Opotrebovanie sa zväčša prejavuje ústupom jej šírky. Kým spočiatku sedí na línii rezu, neskôr ustúpi približne o pol milimetra.

Línia rezu zostáva na rovnakom mieste pri 90° reze i pri náklone pílového kotúča. Aby píla nevypadla z lišty, keď je naklonená priveľmi, na základni je zarážka, ktorá sa zasúva do profilu v lište. Pílenie je tak pohodlné a bezpečné. Píla sa v reze nikdy nevyklopí z dráhy.

DSC_1696Štandardné lišty majú dĺžku 140 cm, spojením dvoch možno dosiahnuť dostatočnú dĺžku pre rezanie plošného materiálu jedným ťahom. Kovové spojky s inbusovými skrutkami sú dve, nezabránia však tomu, aby sa lišta v spoji trochu neohýbala. Takéto riešenie je lacnejšie a mobilnejšie ako 300 cm lišta, pri každom pokladaní však treba robiť rysky tri. Dve na koncoch a jednu v strede. Inak píla odreže jemný oblúk, ktorý môže inde chýbať. Lišty nekĺžu po podklade ani keď sú priveľmi znečistené prachom, opäť však možno po opotrebovaní protišmykové gumičky vymeniť. Rovnako aj sklznice na lícnej strane.

V predaji sú aj zvierky pre upevnenie o materiál, tie však použijete skôr v neštandardných situáciách ako vo všednom dni.

Rez je čistý aj v krehkom materiáli

Kotúč pri otáčaní neuhýba, takže bez vibrácií sú pri presnom vedení píly rezy čisté. DSC_1703A to nielen pri hrubých prácach so stavebným plošným materiálom, ale aj pri stolárskych projektoch, kde sú nároky vyššie. Píla vedená lištou poslúži aj pre omietanie (opiľovanie, sámovanie) reziva v hrúbke do 50 milimetrov, za kotúčom však chýba rozvierací klin.  Hĺbka zanorenia má jasné rysky, čísla však zodpovedajú píle položenej na materiáli bez lišty. Vždy tak treba prihodiť 2-3 milimetre navyše.

Preglejky a drevotriesky s laminátom možno píliť pre čistý rez na lícnej strane v dvoch priechodoch – akoby s predrezom. Pri prvom reze sa kotúč zanorí iba 2 milimetre do hĺbky materiálu, pri druhom už prechádza celou jeho hrúbkou. Pre tento účel má píla posuvnú zarážku, aby nebolo treba nastavenie hĺbkového dorazu meniť. Gumička sa  však časom uvoľní a vyskakuje, treba ju prilepiť.

DSC_1695Motor má reguláciu otáčok a elektroniku pre udržiavanie konštantných otáčok. S dodávaným pílovým kotúčom však treba ubrať z otáčok iba pri hrubom masíve z tvrdého dreva. Medzi používateľmi sa zaiste nájdu mnohí, ktorí nebudú musieť na toto nastavenie nikdy siahnuť. Je však dobré vedieť, že ak príde potreba, regulácia je tam.

Kapacita rezu je postačujúca, uhlová presnosť oslní

Rez do hĺbky 50 milimetrov pri 90°uhle a naložení na lište,  35 milimetrov pri 45° uhle zodpovedá výkonu motora a pre mnohé práce to bude dostačujúce. Ak sa však ukáže, že predsa len pár milimetrov chýba, dá sa to poriešiť vedením píly vedľa lišty. DSC_1693V chrbtovej časti má dostatočne vysoký reliéf, ktorý môže poslúžiť ako vodiaci doraz. Píla tak kopíruje líniu lišty, ale sedí na materiáli.

Pri kolmom reze možno siahnuť aj po obojstrannom dvojfázovom pílení, kedy sa píla dostane aj cez dvojnásobnú hrúbku. Samozrejme iba tam, kde možno materiál otočiť. Rez nemusí byť úplne dokonalý, dá sa však zrovnať hoblíkom hoci aj priamo v teréne. Je to taktika, ktorá môže vyriešiť nečakané situácie pri reze masívu.

Veľmi kvalitné spracovanie píly jej dáva presnosť pri uhlovom nastavení. Dorazy možno rektifikovať, uhlový rozsah je od 0 po 45° s  tým, že v každom smere je dostupná ešte 2-stupňová rezerva na podrez. Tá sa odblokuje páčkou alebo náklonom, na všetkých najpoužívanejších uhloch sú prednastavené dorazy. Nastavenia možno opakovať bez toho aby vznikali odchýlky, píla sa aretuje v dvoch bodoch, takže pevne drží nastavenie. DSC_1700Všetko je spracované prehľadne a spoľahlivo, pri naklonených rezoch sa dá na pílu spoľahnúť.

Prednosťou je aj dlhý napájací kábel s gumovou izoláciou. Netuhne ani pri nízkych teplotách, poskytuje dostatočný priestor pre pohyb aj pri dlhých rezoch. Je to prednosť, na ktorú netreba zabudnúť.

Vrecúško na prach si musíte dokúpiť

Je prekvapujúce, že v systraineri nenájdete ani paralelný doraz pre pílenie pruhov (napr. na lemovanie podláh) ani vrecúško na zber prachu. Obzvlášť v situácii, keď možno povedať, že píla je pri zbieraní prachu do vrecúška až prekvapivo úspešná. Končí v ňom takmer 95 percent všetkých pilín a prachu, najjemnejší zvyšok sa víri miestnosťou. DSC_1691Je priepastný rozdiel medzi tým, či pílite so zberom prachu alebo nie. Ten dokáže z odsávacieho výstupu odletieť do 4-metrovej vzdialenosti.

Píle určite prospieva, ak sa jej dostane po každej práci čistenie tlakovým vzduchom z kompresoru. Prach z kompozitných materiálov intenzívne preniká do každej škárky a s odvahou možno povedať, že aj s nasadeným vrecúškom sa regulátor otáčok utopí pod jemným popraškom. Príjemným zistením však naopak je, že pílový kotúč, ktorý je štandardnou súčasťou dodávky si udrží svoje ostrie po dlhý čas. Ak z neho z času na čas zmyjete nános na zuboch, nebude sa prehrievať.

Makita SP6000J je píla ľahká, presná a spoľahlivá, od ktorej možno očakávať službu ako pri montážnych prácach, tak v stolárskej dielni. Ak ju usadíte na vodiacu lištu a pomôžete jej s odvodom prachu a pilín, môžete si byť istí, že rez bude čistý a narezané dielce sa budú od presných rozmerov odchyľovať iba minimálne. Pri kúpe ku kufríku s pílou však vezmite aj dve 1400mm lišty, spojku, dvojicu zvierok a vrecúško na prach. Myslite na to pri rozhodovaní, váš náhľad na cenu bude triezvejší.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár