Majú dve čeľuste a závitovku, aby pri utiahnutí vyvinuli ohromný tlak na materiál – pri lepení, montáži či iných stolárskych prácach. Ako vyzerajú najpredávanejšie modely naživo a čo od nich možno  očakávať? Vzali sme ich do dielne, aby sme si ich pri práci prezreli pod drobnohľadom.

Prednosťou stužidiel nie je iba ich vysoká sila ktorou dokážu medzi čeľuste zovrieť materiál, ale aj spoľahlivosť ich zovretia. Ani tie najintenzívnejšie vibrácie nespôsobia ich uvoľnenie. Takže sú ideálnym pomocníkom vždy, keď treba čosi upnúť k bežiacemu stroju v dielni. Sú favoritmi pri náročnom lepení, ohýbaní parených či vrstvených materiálov a ich najväčším plusom je, že zaistia úplnú kontrolu nad silou prítlaku. Poznáte to: pozeráte na škáru lepeného spoja a vybiehajúce lepidlo vám dáva signál, že práve takýto tlak je dostatočný. A práve v tom je tá jemnosť nastavenia.

Poďme teda pekne po poriadku, začíname od tých najdostupnejších.

DSC_9437-550

Extol Premium – svorka stolárska kovaná Cr-v

Dĺžka: 160/200/250/300/600mm
Vyloženie: 60/100mm
Cena od: 7,88 €  www.extol.sk 

Ak ide o stužidlá, tie kované majú čosi do seba. Nenájdete v nich žiadny spoj, ktorý by mohol v priebehu rokov zlyhať. Iba ak by sa vrchné rameno po čase únavou prihlo. V tomto prípade je výstuha s pevným ramenom štíhla, s profilom dvojitého písmena I. Dalo by sa povedať, že vďaka nemu tieto zvierky patria do ľahkej váhovej kategórie. Profil pôsobí pevne a zinkovaná povrchová úprava na štruktúrovanom povrchu nevyzerá najhoršie. Pri styku s disperziami nehrdzavie ani nečernie, pohyblivé rameno však pri ráznom utiahnutí za sebou necháva v materiáli známky. Sú to líniové odtlačky, ktoré po čase používania dajú poznať , že zvierka starne. A práve tam už antikorózna ochrana končí.

DSC_9440-550

Závitovka má v ramene primeranú vôľu, jej čiapočka je vyhotovená z pevného materiálu, ktorý sa pri utiahnutí nedeformuje. Praktická je aj trojhranná rukoväť, ktorá sa pohodlne drží pri uťahovaní v ruke. Horšie je to s pevným ramenom, ktoré je najväčšou slabinou. Každý kus je prihnutý inak, nie je hladko zabrúsený, avšak čo vadí najviac je to, že nie je rovnobežný s druhým ramenom. Kým jedno stužidlo tlačí bodovo na hrote, iné tlačí bokom, ďalšie možno pri šťastnej ruke funguje tak ako má. Nezachránia to ani plastové návleky, ani ich náhradná sada, ktorá patrí ku každému jednému stužidlu.

Práve preto patria nie do stolárskej dielne, ale skôr k tesárskym a montážnym prácam. Je to škoda, že práve pre takýto detail sa pokazí dobrý zámer.

DSC_9442-550

Unimax paralelné zvierky

Dĺžka: 305/600/900/1525mm
Vyloženie: 100mm
Cena od: 9,36 € www.uni-max.sk

Neviem, či ich možno počítať medzi stužidlá, ale svojou konštrukciou tomu úplne zodpovedajú. Patria do kategórie paralelných zvierok a majú dvojicu čeľustí, ktoré v celej šírke vyloženia priliehajú k materiálu. V domácej ponuke sú zriedkavejšie, v cudzine sa však s nimi stretnete takmer v každej stolárskej dielni. Ich prednosťou je dobré rozloženie tlaku do plochy, všestrannosť a fakt, že veľmi dobre ležia na ploche stola pri lepení škároviek.

Tieto stužidlá dokážu vyvinúť veľmi slušný tlak a pri priebežnej údržbe si ho dokážu udržať na dlhú dobu. Všetky kľúčové časti sú vyrobené z kovu,plasty sú skôr iba doplnkom, ktorý nie je extrémne namáhaný. Tak ako dobre na obrázkoch vyzerajú, tak dobre sa s nimi pracuje. V našej dielni sú už druhým rokom.

DSC_9445-550

Hovoríme však opäť o Číne a to vidno na drobnostiach, ktoré treba prepáčiť alebo sa s nimi zmieriť. Gumoplastové návleky čeľustí spočiatku znečisťujú materiál olejovou stopou. Trvá približne mesiac, kým sa všetko vytlačí von a netreba ich podkladať na citlivých povrchoch papierom. Nedajú sa čistiť liehom, benzínom ani acetónom, ten materiál to jednoducho neznesie. Druhou slabinou sú rukoväte. V každej z nich sa po čase vykrúti drobná skrutka. Rukoväť odpadne a treba ju násilím rozlepiť a priskrutkovať späť. Chce to kvapku lepidla do závitu, aby sa to neopakovalo. A aby sme mali čosi aj do tretice, po čase zradí zúbkovanie na výstuhe, ktoré treba obnoviť trojhranným pilníkom. Inak ich nemožno spoľahlivo utiahnuť. Akoby sa z nich vytratila všetka sila.

Aj napriek tomu sú to stužidlá dobre stavané, vhodné nielen do domácej dielne ale aj do rúk nenáročných remeselníkov, ktorí chcú pri výbave dielne spočiatku trochu ušetriť.

DSC_9447-550

Irwin Record Pro M

Dĺžka: 200/400/600/800/1000mm
Vyloženie: 120mm
Cena od: 22,39 € www.irwin.sk

Ak sa zastavíme pri tomto modeli, môžeme smelo hovoriť o ťažkej váhovej kategórii pre tie najťažšie práce. A to aj vtedy, ak prehliadneme visačku pýšiacu sa 500kg prítlakom. Výrobca sa snažil nájsť rovnováhu medzi výrobnými nákladmi a výkonom. zdá sa ,že sa mu to podarilo. Dve odlievané čeľuste s veľkým vyložením spája valcovaná výstuha s I profilom s jemným vrúbkovaním na oboch stranách. Pevná čeľusť je upevnená nitom, pohyblivá sa veľmi ochotne zasekáva do drážkovaného povrchu. Ak opomenieme vysokú hmotnosť, stačí jediná ruka na posun ramena a jeho dočasné zaseknutie. A tak to má byť.

Závitovka je v ramene osadená pomerne voľne, akoby bol závit iba vo vrchnej časti. Čiapočka je pevná, čeľuste sú paralelné. Netreba sa obávať žiadnych nepríjemností. Len po stiahnutí plastových návlekov badať drobné kompromisy v opracovaní vrchnej čeľuste. Plast to však vyrovnáva a niet dôvodu na obavy, že by bol tlak rozložený nerovnomerne, práve naopak. Je to poctivo spracovaný kus, ktorému náročnejší remeselník snáď môže vytýkať iba miernu nemotornosť. Predsa len, kované zvierky majú prednosť v štíhlejšom vyhotovení a nižšej hmotnosti.

DSC_9449-550

Rukoväť má šesťuholníkový prierez a jej viacdielne vyhotovenie by možno mohlo naznačovať, že nimi určite netreba hádzať o zem. Práve tu by mohla byť slabina predčasného opotrebovania. Tieto zvierky sa vyrábajú v rôznych formátových variantoch, ak hľadáte ľahší, potom si nenechajte ujsť rad s označením S. Obzvlášť pre práce, kde vysoká hmotnosť skutočne prekáža.

DSC_9451-550

Bessey GZ-2K

Dĺžka: 100/120/160/200/250/300/400/500/600/800/1000/1250mm
Vyloženie: 60/80/100/120/140 mm
Cena od: 15,90 € www.protes.sk

Tento rad stužidiel je natoľko široký, že v ňom možno nájsť model pre každú prácu. Od tých najdrobnejších až po skutočné obry. Ide o model kovaný, s precíznym dotiahnutím detailov, ktorý je vďaka svojej konštrukcii o poznanie ľahší ako stužovadlá kombinované z viacerých samostatných kusov. Ak možno hneď na začiatku vypichnúť nejaké finesy, určite je to opracovanie povrchu a rovnobežnosť ramien. Aj keď ide o výkovok, vo finále je opracovaný tak, aby sme sa vyhli akýmkoľvek plastovým návlekom, ktoré ukrývajú škaredosti. A to platí aj pre korunku na závitovej tyči s veľkou roznášacou plochou.

Závitovka kĺže nesmierne hladko, akoby bola osadená do presného závitu. Korunka je od výroby naplnená mazivom pre zníženie trecieho odporu a pogumovaná, protisklzová rukoväť akoby bola vtipne stočená do vrutu, ktorý naznačuje smer uťahovania. Ak ide o námahu, ktorú treba vynaložiť pre dokonalé utiahnutie k hraničným 600kg, tak práve tu to zvládne aj remeselník s tými najtenšími zápästiami. Jednoducho sú to stužidlá bez kompromisu, za ktoré treba aj zaplatiť cenu, ktorá nie je najnižšia. Možno i preto ich vidno v dielňach profesionálov tak často.

DSC_9453-550

Bez pochýb možno povedať, že sú asi tým najlepším čo sa v našej dielni sústredilo pre zozbieranie prvých skúseností.

Ak máte tipy na ďalšie zaujímavé modely, alebo patríte práve medzi tých, ktorí ich ponúkajú svojim zákazníkom,  nehanbite sa a kontaktujte nás. Pozrieme sa i na tie a po prvých prácach v dielni ich zaradíme do tohto prehľadu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár