Obité rohy, uvoľnené spoje a drevotrieska unavená rokmi služby v kuchyni. Mnohí by ju možno vyviezli na smetný dvor, mne však v dielni chýbali poličky na farby. Pustil som sa preto do práce.
Držal som sa pri tom hesla, že najcennejšie miesto v dielni je to, ktoré zostane voľné. Preto je najlepšie zavesiť všetky farby na stenu do skriniek, ktoré nebudú omnoho hlbšie ako plechovice samotné. S 28-centimetrovou hĺbkou skriniek mi okamžite bolo jasné, že z každej dostanem po rozpílení dve.

DSC_8285-550
Nemal som však chuť všetko rozoberať a opätovne spájať. Poprehýbané drevotriesky by aj tak nechceli poriadne dosadať a kolíkové spoje sa nerozoberajú najlepšie. Rozmeral som po obvode rysky. Na kombinovanom uholníku som si nastavil ramienko na 14 centimetrov, priložil k nemu ceruzu a obehol skrinku po všetkých jej stranách.

DSC_8287-550
Odvážlivci by možno skrinku rozpílili na polovičnú hĺbku na stolovej píle. Na tej mojej by to asi priveľmi bezpečné nebolo. Volil som preto zanorovaciu pílu s vodiacou koľajnicou. Prvé dva rezy patria na bočné steny. Zatiaľ je korpus pevný a rezanie je bezpečné.

DSC_8289-550
Aby to tak zostalo aj pri zvyšných dvoch rezoch, vtisol som do rezných škár malé plastové klinky čo som mal v šuflíčku po ruke a utiahol bočnice zvierkami. Na každej strane sú dve, aby pri pílení nemohli oddelené časti zaseknúť pílový list.

DSC_8292-550
Niekedy pokazí jednoduchý plán obyčajná pevne osadená polica. V niektorých zo skriniek bola, v iných nie. Riešenie je jednoduché. Narysovať na policu ďalšiu rysku, vyvŕtať do jej stredu dieru na pílový plátok a pokračovať priamočiarou pílou. Tá našťastie dosiahne presne tam, kde končí rez zanorovacej píly.

DSC_8294-550
V tejto chvíli sú z jedného korupusu dva. Každý z nich môže mať vo finále štyri poličky, do ktorých sa vmestí 24 až 28 plechoviek farby. Výrobcovia sa akosi rozchádzajú vo veľkosti balení výškami i priemerom, takže treba nechávať rezervy.

DSC_8297-550
Prednej časti korpusu treba pridať sololitové dno. To sa nezaobíde bez riadneho zauhlenia. Keďže všetko je akési poprehýbané, orientovať sa možno iba podľa uhlopriečok. Natiahol som rám, prisponkoval sololit a keďže táto sponkovačka Gűde nie je taká spoľahlivá ako by sa patrilo, podotĺkal som niektoré zo sponiek ručne.

DSC_8299-550
Po upevnení je najjednoduchšie zarovnať sololit s korpusom skrinky pomocou jednoručnej frézy. Priama frézka s kopírovacím ložiskom sa cez stlačené drevené vlákna prehryzie aj pri nízkych otáčkach. Je z toho neporiadok, ale za komfort sa platí. Hadica od vysávača by bola obmedzujúca.

DSC_8300-550
Snažil som sa zrecyklovať aj pôvodné police. Aj keď sú pre pevnú montáž o nejaký milimeter užšie ako vnútorný rozmer korpusu, drobnú deformáciu dielenská skrinka ustojí. Na kompromisy so šírkou políc nie je miesto. A tak treba chýbajúcu šírku kompenzovať.

DSC_8302-550
Narezal som preto pruhy z odpadovej drevotriesky, prilepil k zadnej časti užšej police a ihličkami fixoval, aby som nemusel čakať na zretie lepidla. Je to rýchla cesta, netreba sa tu zdržovať nejakými lamelami alebo kolíkovaním.

DSC_8305-550
Nerád sa mýlim pri meraní a tak často používam latky s ryskami. Inak tomu nebolo ani teraz. Preniesol som ich na obe strany a potiahol cez celé dno, aby som presne vedel kde bude os budúcej police. Je to praktické a šetrí to nepríjemné sklamania z omylov.

DSC_8306-550
Predvŕtať 3mm dieru vrtákom na drevo, urobiť zahĺbenie pre hlavičku skrutiek a šup tam s ňou. Používal som dĺžku 60mm a na každú policu som dal tri. Farby sú ťažké, pevnosť je na mieste. Na prvej z políc som sa samozrejme dopálil. Použil som zahlbovací vrták so škatuľkovej sady a drevotrieska sa pod tlakom klinového vrtáka rozštiepila. Musel som preto robiť náhradnú.

DSC_8309-550
Teraz už len pridať sponky na zadný kryt do každej z políc aby zostava nabrala na pevnosti a blížime sa ku koncu. Takto som s úspechom recykloval tri staré skrinky z kuchyne a zopár ďalších mi ešte zostalo na ďalšie využitie.

DSC_8310-550
Hotová práca vnáša poriadok na miesto, ktoré sa prehýbalo pod plechovicami všetkých druhov. Teraz už len hotové skrinky namontovať na stenu a dať im jednotný vzhľad. O tom však nabudúce, aby sme nevynechali žiadny dôležitý detail.

DSC_8313-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár