Žiadny skleník by nemal zívať prázdnotou, kým ho obsadia priesady plodovej zeleniny. Aby naplnil svoje jarné poslanie, musí sa zazelenať rýchlorastúcimi druhmi zelenín, ktoré milujú chladnú klímu. Vo včasnej jari sú všetky najchutnejšie a najšťavnatejšie.

1. Listový šalát

Rastie podstatne rýchlejšie ako druhy, ktoré tvoria hlávky a možno ho zberať už v tom najútlejšiom štádiu rastu. Čím viac ho zrezávate, tým rýchlejšie sa regeneruje. Ak rastlinkám zostane nepoškodený vegetačný vrchol, vyháňajú z neho vždy nové a nové lístky. Keďže je umiestnený tesne nad povrchom zeme, takmer nemusíte správnu výšku rezu sledovať.

DSC_1161-

Pestovanie v riadkoch je rovnako praktické ako výsev naširoko, na pevne ohraničených plochách. Ak patríte medzi nováčikov, ktorí si chcú pestovanie listového šalátu vyskúšať, uprednostnite zmesi osív pred jednodruhovými vrecúškami. Keď sa hriadka pestro zafarbí rôznymi farbami lístkov, radosť z pestrosti si vychutnáte nielen pohľadom na hriadke, ale aj na tanieri a na svojom jazyku.

Pozor však na príliš hustý výsev v extrémne vlhkom skleníku so slabým vetraním. Nie plesne, ale zahnívanie spodných lístkov môže pri staršom výseve pribrzdiť vašu chuť na dobrotu.

DSC_1502-

2. Rukola

Ak milujete špecifickú vôňu a chuť rukoly, nemali by ste váhať s jej výsevom. Pomôže vám spestriť zeleninové šaláty, aby naplnila ich rozmanitosť. Je nenáročná na pestovanie, naviac prospechu vám ponúkne z riadkov, do ktorých nasejete osivo so vzdialenosťou 2 cm od seba v riadkoch s hustotou 15 centimetrov.

Keďže ide o aromatickú listovú zeleninu, pravdepodobne sa vám vyplatí držať hesla, že menej znamená viac. Snáď len preto, aby ste si ju nesprotivili a pustili sa do jej pestovania aj v jeseni. Rýchlená rukola zo skleníka je jemnejšia a ak jej zvolíte tienistejšie miesto, aj jej vôňa bude o čosi slabšia. Rukola prosperuje vo vlhkom skleníku výborne.

DSC_1161_

3. Reďkovka

Odrody a hybridy šľachtené pre jarné rýchlenie sa vyznačujú tým, že tvoria malú listovú ružicu a ich vývoj prebieha v extrémne krátkom čase. Kým máte pocit že nad hriadkou nie sú takmer žiadne listy v porovnaní s neskoršími výsevmi, v zemi je zarytá veľká buľvička. Plná šťavy, jemnej chuti a drobných náznakov pálčivosti, ktoré ju robia takou chutnou. Aj v tom najmenšom skleníčku si dopestujete kvalitu, ktorú vám žiadny supermarket ponúknuť nedokáže.

DSC_1505-

Existuje spôsob, ako úrodu urýchliť ešte o čosi viac. Namiesto výsevu do zeme v skleníku použite samozavlažovacie hrantíky s rašelinovým substrátom. Ten sa síce v noci podchladí väčšmi ako zemina, cez deň však bude prehriaty a reďkovky v ňom porastú rýchlejšie. Kombinujte výsevy s časovým odstupom a budete mať stále čo zberať.

Pozor však na dostatok svetla. Ak je ho primálo, buľvičky sú zakrpatené a vňať sa vyvíja na ich úkor.

radishes-1562017-

4. Mizuna

Tenké dlhé stonky vybielené od prírody sú chrumkavé a plné šťavy, kým zubaté okraje listov pripomínajú tradičný šalát. Mizuna tvorí silné ružice plné listovej hmoty a je iba na vás, ako husto ju do riadkov nasejete. Rozostup semienok od 1 do 10 centimetrov prináša vždy bezchybnú úrodu, ktorá rastie rýchlym tempom.

DSC_0910-

Mizuna znesie aj zatienenie bez toho, aby utrpela na svojej kvalite. Ak ju vysejete do tieňa domu a prikryjete fóliovým záklopom, môžete sa tešiť z úrody i tam, kde nič iné zvyčajne nenarastie. Samozrejme, s výnimkou špenátu, ktorý je rovnako skromný ako mizuna.

A ak si to chcete spestriť jej sestrou, ktorá má o čosi pevnejšie olistenie s vyšším podielom zeleného farbiva, potom určite neprehliadnite Mibunu.

DSC_1520-

5. Vodnica

Aj keď je zeleninou jesene, vo včasnej jari sa vám ju podarí dopestovať aj v skleníku. Za predpokladu, že budete mať jeho vetranie pod kontrolou a zabránite jeho prehrievaniu. Vodnica má vzhľad veľkej reďkvičky a chuť mladého kalerábu. Je biela, niekedy s ružovou čiapočkou, vždy však s jemnými listami, ktoré možno upotrebiť v kuchyni.

Aj keď bola kedysi súčasťou každej záhrady, v priebehu rokov sa na ňu zabudlo. Využite sezónu a vyskúšajte si niektorý z nových ázijských kultivarov alebo hybridov, pri ktorých šľachtitelia dosiahli nevídanú jemnosť a šťavnatosť. A dobrá správa? Vodnica znesie aj prízemné mrazíky bez toho, aby utrpela stres.

DSC_1023-

6. Špenát

Aj keď sú jesenné výsevy, ktoré prezimovali do jari už pozberané, nič vám nebráni v tom, aby ste sa pustili do výsevov jarných. A to nielen na voľnej ploche v skleníku, ale aj kdekoľvek do zeme či hrantíkov, v ktorých rastie špenát rovnako dobre. Bez škodcov a náročnej starostlivosti vám prinesie úrodu, ktorá stojí za to. Výhodou krytého pestovania je, že nebudete musieť listy prepierať od zeminy škrípajúcej pod zubami.

Ak milujete jeho chuť za surova, potom sa porozhliadnite o nových odrodách japonského typu, ktoré majú rýchlorastúce drobné lístky pre postupný zber. Je to akoby ste pestovali listový šalát – avšak s úplne odlišnou chuťou.

DSC_8768-

7. Žerucha

Mnohí si myslia, že ju možno pestovať iba na okennom parapete pre jej klíčne lístky. Skutočnosť je však taká, že ak ju necháte rásť ďalej, objem korenistej vňate sa výrazne znásobí. Je tenká, jemná a má chuť, ktorú iste dôverne poznáte. Ak vám zostane v skleníku kdesi pri dverách voľné miesto, určite ju vyskúšajte.

DSC_9921-

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár