Vyzerajú ako drobné pavúčiky a zničia všetko, na čo sa dostanú. Roztoče a roztočce vyciciavajú púčiky na viniči a ovocných stromkoch. Iným sa zasa darí na priesadách plodovej zeleniny. Všetky vraj možno zničiť prírodnou cestou – bez chémie.

Pred niekoľkými dňami som si všimol, že sú aj u nás. OLYMPUS DIGITAL CAMERARáno v početných množstvách hodujú na rašiacich púčikoch. Keď sa na obed oprie slnko celou svojou silou, zaliezajú do tieňa. Vidno ich v škárkach i na tienistej strane výhonov. K večeru, keď už je jasné že bude opäť mrazivá noc, zaliezajú do svojich skrýš a tisnú sa jeden ku druhému.

Keďže sa snažíme v rámci nášho záhradkárskeho projektu hľadať cestu k prírodnej rovnováhe, nebolo treba prehliadať ponuku chemických postrekov, ktoré by si s nimi poradili. Pravda je taká, že zvyčajne to ani nefunguje. Postupne si vytvárajú proti chémii imunitu a množia sa ďalej.

Zabijaci na želanieDSC_9602-02

Riešenie je vraj úžasne jednoduché. Odpoveďou na roztoče sú ďalšie roztoče. Tentokrát dravé z rodu Typhlodromus pyri, ktoré sú na našom trhu v predaji aj pre jednotlivých záhradkárov. Vyplnil som preto objednávku na stránke www.biotomal.sk a do dvoch dní boli tu.

Armáda sa vraj ukrýva vo vlhkých filcových pásoDSC_9628-03ch. Zazimovali sa do nich oplodnené samičky ešte v jeseni, aby na jar vyviedli nové potomstvo. Živý materiál je zažehlený vo fólii a má sa dostať do sadu či vinice čo najskôr. Nech som akokoľvek pásy skúmal, nič živé som na nich nenašiel.

Každý z nich som som upevnil na kmienok ovocného výpestku a nechal som všetko na sľuby odborníkov venujúcich sa biologickej ochrane. Ak pásy obschnú – zatiaľ sa na nich chladia škodlivé roztočce – samičky vyjdú von a začnú klásť vajíčka a hodovať na živých konkurentoch.

Funguje to?

Všetko budem priebežne dokumentovať, aby som vám sprostredkoval informácie priamo z terénu. Zatiaľ je všetko bez listov, s rašiacimi púčikmi. Takže bude jednoduché sledovať ako sa situácia vyvíja.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

Pridaj komentár