Malý experiment sa pokúsi zistiť, ktoré z lepidiel na drevo odolajú vrtochom počasia lepšie ako iné.

Nie je to žiadna veda. Stačí len vziať drevené doštičky, nalepiť ich lepidlami  na podložku, zazvierkovať a vyvesiť von kdesi na plot, aby čas ukázal ktoré z nich odpadnú ako prvé a ktoré vydržia naveky. Práve to mám v pláne už dlhšiu dobu a dnes prišiel deň, kedy som sa rozhodol pustiť do práce.

Ohobľoval som smrekovú dosku, rozmietol ju a napílil osem rovnakých obdĺžnikov, aby pri lepení smerovali vlákna dosiek kolmo na seba. Vraví sa, že takýto spoj patrí pri lepení medzi najpevnejšie, tak nech majú lepidlá šancu ukázať sa v plnej sile.

Z police som vzal lepidlá, s ktorými bežne pracujem:

  1. Rakoll Express D3
  2. Dana Lim D2
  3. Duvilax Express LS
  4. Duvilax D3 Rapid
  5. Duvilax LS-50
  6. Pattex Express
  7. Pattex Super 3
  8. Pattex Fix Express Exteriér

Každé z nich som v tenkej vrstve naniesol na latku, uložil na značku a pritisol zvierkami tak, ako predpisujú výrobcovia vo svojich technických listoch. Všetky lepidlá boli v záručnej lehote a schli po predpísaný čas v dielni.

Latky som cez šablónky vyrezané z plastu označil číslami a dosku zavesil na plot vo vodorovnej polohe tak, aby na všetky kusy pôsobil nečas rovnakým dielom. Jesenné nárazové dažde, zimné mrazy, jarné zubaté slnko i prudké striedanie teplôt budú môcť preveriť spoje.

Vždy, keď niektorá z častí odpadne, pretože už lepidlo prestane plniť svoju funkciu, vrátim sa do tohto článku a zapíšem zmenu. Aby sa po čase ukázalo, ktoré lepidlo je do exteriéru vhodnejšie ako ostatné. Áno, výrobcovia píšu všetko dôležité na fľaštičkách a sami triedia lepidlá podľa noriem do skupín. Mňa však zaujíma osobná skúsenosť.

VYHODNOTENIE: Výsledky tohto testu sú v tejto chvíli už známe. Pribudli v samostatnom článku na adrese http://prakticky.sk/2015/02/19/test-ktore-lepidlo-znesie-dazd-a-sneh-najlepsie/

DSC_2173-550

Pod prvým snehom

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. Dobrý večer prajem, no ako dopadli tie lepidlá??? už máte dáke výsledky… rád by som vedel ako dopadol duvilax LS 50…já som sním robil budky pre vtákov až ked som ich všetky zrobil tak sa ma kamoš spýtal či je to vlastne vhodné lepidlo do exterieru…tak som sa spýtal v predajni (mám pocit že som sa už predtým pýtal, nepamatam) mi povedala že vplyvom mrazu može sa zažať lepodlupovať…tak som z toho v prdeli troška…neviem asik to vyskušam v mrazaku podržat či dačo s tým porobí…inak neviem o žiadnom inom lepidle…v podobnom množstve z taku cenu…

  2. Všetky lepené vzorky ešte stále pevne držia na mieste – sám som prekvapený tým, že sa ešte ani jedna po toľkých cykloch zmien počasia neuvoľnila. Začínajú sa ale ukazovať prvé drobné škáry, budem to fotografovať.

    Ak ste búdky stĺkal dohromady klincami a LS-50 tam bolo na zosilnenie pevnosti a tesnosti spojov, malo by to byť v úplnom poriadku.

    • No tak bolo to bez klincov, čisto lepené len…plus ptm ked mi tam vznikali špáry tak som to zvonka i zvnutra vyplnoval, šlo tam toho dosti, aby tam nezatekalo, nefukalo atd…bol bych nerad keby sa to začne rozpadavať, inak neviem vobec aký lep použiť…… Taká menšia pripomienka: napadlo ma reku možno by bolo fajin spraviť eče jeden vzorkovník, kde však by boli zavesené na jednotlivých dielcoch napr 1kg závažia, čo by možná urýchlilo odlepovanie a ukázaslo by to silu lepeneho spoja….dakujem za vaše úsilie a zdielanie! nech sa darí!:)…

Pridaj komentár