Každá záhradkárska kniha zo začiatku minulého storočia pripisuje mesiacu august sejbu bielej repy a reďkve, ktorými možno vyplniť uvoľnené hriadky. Ide o zeleniny s dobrou skladovateľnosťou, ktoré vyplnia v záhrade jesenné obdobie.

Prečo by sme ich však nemohli pestovať aj v nádobách na balkónoch, ak sa im pripisuje nenáročnosť a atraktívny výnos? V tomto pestovateľskom experimente sa budem pokúšať zistiť, ako sa budú správať pri pestovaní vo veľkoobjemových kvetináčoch. Budem pritom vychádzať zo skúseností pri pestovaní reďkovky.

Kvetníky s objemom

Tak ako som pri presádzaní červeného melóna zvolil veľkoobjemový samozavlažovací kvetináč Bergamot, v tomto prípade bude voľba rovnaká. Mám k dispozícii dva kvetníky s veľkosťou 50 centimetrov a jeden 40-centimetrový.

Štedrý priestor pre substrát a rovnako štedrý rezervoár vody pre závlahu vo mne vyvolávajú pocit, že by mohli poskytnúť dostatok priestoru pre zvolené plodiny. Keďže i v tomto prípade očakávam hustú sieť jemných korienkov ktoré prerastú do zásobníka vody, budem mať istotu že rastliny nebudú musieť  bojovať so stresom z nedostatku vlahy.

Substrát hnojený dážďovkami

Po prvýkrát sa zoznamujem so substrátom s verimkompostom, ktorý bol namiešaný pre pestovanie rôznych druhov zelenín. Vo vrecku je o málo vlhkejší a poliehavejší ako ostatné substráty, príjemne po otvorení vonia kompostom. Akoby som sa prehrabal na dno termokompostéra, v ktorom už druhým rokom dozrievajú rastlinné zvyšky zo záhrady.

Voľba nie je náhodná. Pri tvorbe cukrov si rastliny vystačia s vodou, vzduchom a zázračnou továrňou ktorú poháňa chlorofyl v ich listoch. Aby však dokázali vytvoriť chute – čo je pri vodnici a reďkvi dôležité – potrebujú množstvo rôznych minerálnych prvkov, z ktorých skladajú zložité reťazce zlúčenín. Tento substrát by mal byť pre tento účel ideálny.

Je výživný, zdá sa že dobre udržuje vlahu a mohol by podporiť rastliny v rýchlom raste, aby v priebehu vegetačnej sezóny stihli do jesene dospieť do zberovej dospelosti. Budem mať aspoň obmedzenú možnosť porovnať chute s reďkovkami z prírodného substrátu. Na jar uskutočním experiment so substrátmi a chuťami zelenín.

5.8.2013 Osivá podľa ponuky

Z čiernych reďkví mám k dispozícii Panter a Guľatú Čiernu,  raritkou je Red Meat ktorá je netradične fialová vo vnútri a biela na povrchu. Z vodníc sejem hybridné odrody Primera F1 a Tokyo Cross F1.

Ako zvyčajne, i tentokrát sejem ukladaním semienok na povrch substrátu s náznakom sponu. Tentokrát s 10-centimetrovým odstupom. Do menšieho kvetníka sa vmestí 16 semienok, do väčšieho 25. Sejem kombinovane, ak niektoré semienka nevyklíčia, nahradím ich novými.

21.8.2013 Klíčia a rastú k svetu

Klíčenie reďkve a vodnice sa takmer v ničom nelíši od reďkoviek ktoré pestuje snáď každý ako jarnú a jesennú zeleninu. Len klíčne lístky sú o poznanie dlhšie a rastlinky vyššie. To v substráte jemne znižuje ich stabilitu. Chladnejšie počasie a dostatok vlahy im prospieva, ak odolajú náletom motýľov mlynárika kapustného.

1.11.2013 Úroda, ktorá by svedčala aj balkónu

Vodnica v kvetníkoch prekvapila svojou húževnatosťou a ochotou k rastu. Zistil som, že čím viac svetla sa jej dostáva, tým rýchlejšie hrubne a tvorí buľvy. Kým odroda Primera F1 dokázala v pestovateľských podmienkach rásť o čosi rýchlejšie, Tokyo Cross F1 sa držala jemnejších vzrastových línií. Kvetníku preto svedčí v krátkych jesenných dňoch slnečná poloha, hoci aj za cenu podvihnutia na podstavec.

Reďkve v mojich podmienkach nedorástli do použiteľnej veľkosti. Pripisujem to hustej a vysokej listovej ružici vodníc, ktoré jej zatienili vyhliadky pre rast. V budúcom roku preto vyskúšam ich oddelené pestovanie. Je zrejmé že sú náročné na dostatok svetla. V tieni reagujú stresovo, utlmujú vývoj buľvičiek.

Zaujala ma odolnosť výsadby vodníc. Do príchodov mrazivých nocí boli rastlinky dekoratívne a priam pobádali k ochutnaniu čerstvých lístkov v zelenej ružici. Rastlinky boli rovnako svieže ako tie, ktoré v týchto dňoch dospievajú v skleníku. Opakovaný pokles teploty pod 0 °C s hraničnou teplotou – 6 °C výsadbu nepoškodil. Listy sa rozmrazili a rast pokračoval ďalej.  Postupné žltnutie a odumieranie vonkajších starších listov však nie je na škodu. V kvetníku buľvy zväčšujú svoj objem.

Výborné chuťou, skladujú sa bez dohľadu

Jemná sladká chuť kalerábu je pre vodnicu typická a čím viac ich ochutnávam, tým viac aromatických tónov v nej nachádzam. Neviem či to pripísať použitému substrátu alebo priaznivej klíme. V každom prípade chuť je úžasná. Oba hybridy vodnice sú výborné pre konzum za surova, ale aj pre tepelnú úpravu. Priam by som odporúčal záhradkárom, aby venovali vodnici v jesenných mesiacoch dostatok priestoru na svojich hriadkach.

Výhodou sa javí byť trvanlivosť. Zámerne som úrodu nezbieral, ale nechal vodnice v kvetníku pre postupný zber. Sú svieže, čerstvé, rezervoár vody im neustále dodáva potrebnú vlahu. Niet lepšieho spôsobu udržať ich čerstvé ako ich jednoducho ignorovať.

Ak by som mal určiť jesennú plodinu pre balkón, ktorá ponúkne v kuchyni najväčší osoh, možno by som pre atraktívny pomer medzi miestom a úrodou tipoval medzi najlákavejšie balkónové plodiny práve vodnicu.

Partnermi tohto pestovateľského  experimentu je Rašelina Soběslav, ktorá dodala prírodné substráty pre pestovanie zeleniny a firma Plastia, ktorá je výrobcom pestovateľských nádob s dômyselnou konštrukciou a atraktívnym dizajnom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár