Aj keď mrkva nepatrí k najrýchlejšie rastúcim zeleninám, predsa len existujú odrody ktoré sú vhodné pre pestovanie v hrantíkoch. Ide o karotky s krátkym guľovitým koreňom, ktoré dokážu aj v ľahkom rašelinovom substráte v plytkom hrantíku priniesť úrodu.

 Tento rok sa zoznamujem s osivom Pariser Markta firmy Nohel Garden, ktoré som si v minuloročnej sezóne vyskúšal v hriadke na záhradke. Ide o plodinu ktorá je náročná na dostatok vody a pri každom prerušení zálievky reaguje zastavením rastu. Vňať naznačí nedostatok vody až vtedy, keď zásoba vody v koreni klesne na minimum.

Prvý výsev som uskutočnil do obyčajných 60-centimetrových hrantíkov, ktoré som umiestnil do vegetačnej steny.  S rôznym tempom rastu trvalo približne 11 týždňov, kým dorástli do zberovej veľkosti. Ide o zeleninu sladkej chuti pre priamy konzum alebo pre upotrebenie v sviežich zeleninových polievkach.

Úroda sa oddialila od údajov množiteľa osiva približne o 3 týždne, čo pripisujem zlému režimu zálievky. Bez podmisiek či samozavlažovacieho hrantíka treba dbať na to, aby bol substrát nepretržite mokrý v celom svojom priereze. Na balkóne ide o veľkú stratu času za ktorú by bolo možné vypestovať niektorú z listových zelenín.

Mrkva má jemné vlásočnicové korienky podobne ako reďkovky a snaží sa nimi naplniť celý objem nádoby. Preto je každý liter objemu navyše vždy plusom.

Druhá sejba

Po zbere prvej úrody som sa rozhodol vyskúšať si pestovanie v samozavlažovacom závesnom hrantíku Mareta. Priamo na altánku. Ide o nádobu s dostatočne veľkým rezervoárom, ktorý je vybavený plavákom a prepadom pre odtekanie prebytočnej vody. Ani pri intenzívnych dažďoch tak nehrozí utápanie rastliniek.

Letný výsev na prvý pohľad napreduje o čosi pomalšie ako jarný, do konca vegetačného obdobia však zostáva dostatok času na to, aby rastlinky vyspeli. Keďže mrkva nie je náročná na teplo, bude môcť zrýchliť tempo svojho rastu v jesenných mesiacoch aby priniesla úrodu.

To mi dáva inšpiráciu pre budúci rok – vytipovať karotky vhodné pre pestovanie v nádobách a nájsť substrát a nádobu v ktorej dospejú v čo najkratšom čase.

Partnerom tohto pestovateľského experimentu je firma Plastia, ktorá zabezpečila pestovateľské nádoby a Rašelina Soběslav, ktorá je výrobcom širokého sortimentu substrátov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár