Nebolo by úžasné oberať hrášok vo výške očí bez toho aby sa váľal na zemi v blate? So závesnými nádobami na balkóne, plote či v altánku by to vraj nemal byť problém. Ako sa mu bude dariť v kvetinových taškách?

hrasok-v-zavesnych-nadobach.jpg

V časopisoch často čítam o tom, aké jednoduché je dopestovať hrášok na balkóne. Je nenáročný na živiny a jediné čo potrebuje je dostatok vlahy. Zo záhradky však viem, že hrášok je náročný na priestor a kvetináč preň nie je ideálnou pestovateľskou nádobou. Preto som sa rozhodol vyskúšať jeho pestovanie hlavou nadol – v kvetinových taškách a tubách.

Taška alebo tuba?

Vezmite zakrývaciu plachtu a ušite z nej vrecko. Pridajte dostatočne silný popruh na zavesenie, otvory na odtekanie prebytočnej vody a vyrobte otvory pre výsadbu priesad. Načo sa však namáhať, keď si ich môžete objednať až ku dverám?

Taška je zvyčajne plochá a počíta sa s tým, že zadnou stranou bude priliehať k stene alebo plotu. Otvory na priesady má preto umiestnené iba z jednej strany. Tuba má okrúhly prierez a priesady sa do nej zasúvajú z každej strany.

Obe však majú čosi spoločné. Ak rastlinky dostatočne zosilnejú, môžete iba hádať z čoho vyrastajú. Ich listy zakryjú celú nádobu. Rovnako, ako to dokážu urobiť letničky v závesnom kvetináči.

Vysievam priesady

Pre svoj experiment siaham po dvoch druhoch hrášku. Cukrový hrášok odrody Delikata má kratšie vegetačné obdobie a nižšie pestovateľské nároky. Zberať z neho možno prázdne zelené struky alebo zrnká.

Siaty hrach odrody Kleine Rheinlanderin by mal byť naklonený pestovaniu v nádobách a stiesnené podmienky by pre neho nemali byť bariérou. Očakávam, že by mohol ochotne visieť z nádoby dolu hlavou.

Keďže nemám vhodný sadbovač, vyrábam si ho z papiera. Je však zrejmé, že voština z výkresu nie je ideálnym prostredím pre predpestovanie priesad s kompaktným koreňovým systémom. Korene unikajú cez otvorené dno mimo vyhranený priestor a substrát neprerastá bočnými korienkami. Nabudúce na to budem musieť ísť inak.

 

Výsadba do tašiek

Kvetinové tašky a tuby som naplnil univerzálnym záhradkárskym substrátom B z podniku Rašelina Soběslav a zasunul som do neho závlahové trubice. Priesady hrachu som vpichoval tak, aby vegetačným vrcholom smerovali nadol. Bol som prekvapený, ako výrazne narástla hmotnosť tašiek po zálievke. Závesy preto musia byť pevné.

Rastlinky ignorujú udaný smer a smelo sa šplhajú nahor. Využívajú pri tom úponky, ktorými sa snažia zachytiť o všetko čo im stojí v ceste. Iba máloktorý vegetačný vrchol vzdá snahu o šplhanie a zostáva visieť.

Kvetinové tašky držia vlahu pomerne dobre a zdá sa, že hrášku sa zatiaľ darí. Aj keď nie je skorá jarná sezóna, mocnie pred očami zo dňa na deň.

 

Prvé kvety sú predzvesťou úrody

08.07.2013 4 týždne po výseve sa na hrášku objavujú prvé kvety, o ktoré javí hmyz mimoriadny záujem. Zdá sa, že v kvetinových taškách nie je problém zabezpečiť rastlinám dostatok vlahy. Aj keď sa na slnku zahrievajú, voda zo substrátu sa príliš neodparuje. Akoby zostala uviaznutá dnu a hrášok z nej nečerpal príliš intenzívne.

Vzrast trošku zaostáva za tým, čo som očakával. Myslel som, že dlhé výhony hrachu sa vzájomne previažu úpony natoľko, že nebude takmer možné zistiť, z čoho vlastne vyrastajú. Zdá sa, že rastlinky zvolili taktiku menšieho obrastu so včasnejším kvitnutím. Zatiaľ však nedosiahli svoj vegetačný vrchol a tak sa ešte mnohé môže zmeniť.

Kvetinové tuby nesú viac obrastu ako jednostranne osadené tašky. Ba je z nich a o čosi väčší estetický prínos. Pre budúcu výsadbu plánujem preto drobné zmeny. Tašky by som mohol upraviť tak, aby boli otvory pre výsadbu bližšie k sebe. Taktiež by som sa mohol rozhliadnuť po bujnejšie rastúcej odrode, ktorá by splnila moje vizuálne očakávania.

 

25.7.2013 Úroda pre radosť

Hrášok v závesných taškách a tubách zarodil a bude z neho radosť v zeleninovej polievke. Priebežne sa však ukázalo, že horšie je to s estetikou a komfortom zálievky. Voda sa snaží presušený substrát obchádzať a vytekať z otvorov.

V budúcej sejbe budem musieť ísť na to trochu inak. Pokúsim sa zvoliť substrát s lepšou zádržnosťou, voliť rastliny so silným predpokladom k políhaniu a uskutočniť hustejšiu výsadbu. Výsledok by mohol byť podstatne lepší.

Fotografie z tohtoročnej úrody – zatiaľ bez oberania a váženia vyzerajú nasledovne:

 

28.7.2013 Funguje to, ale hrášku svedčí chlad

V jednej kvetinovej taške sa urodilo približne toľko hrachu, koľko patrí do hrnca sviežej, zeleninovej polievky. Prehliadka koreňového systému však ukazuje, že hrach neprekorenil substrát dostatočne, zostali tam pomerne veľké rezervy bez využitia.

Myslím si preto, že hrachový experiment je potrebné zopakovať v príhodnejšom ročnom období. Aj keď ide o plodiny z oblasti stredozemného mora, obľubuje chladné časti roka, čo sa nekryje s obdobím kedy experiment prebiehal.

Zdá sa, že substrát sa spolu s koreňovým balom prehrieval čo príliš nesvedčalo hrášku, ktorý žiada chladnejšiu klímu a nepretržitý dostatok vlahy. Experiment preto budem opakovať v jarnom období a využijem v ňom skúsenosti zozbierané v tomto roku.

Pokúsim sa vytipovať vhodnejšiu odrodu a využiť vplyv prírody.

Partnerom tohto experimentu je internetový obchod rastlinky.sk, ktorý poskytol pestovateľské nádoby a osivo.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. teši ma Vaša stránka s tým hráškom to je paráda už zajtra si ušijem vrecúška a hneď sadím u nás keby bol hrášok po celej záhrade aj tak by ho bolo málo prajem všetko dobré

    • Kiež by som bol taký šikovný a vedel ich ušiť:) Akonáhle budú prvé kvety, pridám do článku fotky postrehy. Zatiaľ sa zdá že tieto vrecká dobre hospodária s vodou, čo je pri hrášku veľké plus.

Pridaj komentár